07 януари 2010 By: Великова

История на гр. Балчик

             Балчик – Белокаменният морски град  

Балчик е курорт от добруджанското черноморие. Намира се на 47 км от Варна и на 18 км от Каварна.
Градът е разположен на живописен залив терасовидно. Къщите му са накацали върху белите варовикови хълмове над залива. От далече града се белее над морето.


Когато римският поет Овидий видял Балчик за пръв път възкликнал: “Приветствам те, Белокаменен градe, с твоята неповторима красота!“
И до днес наричат Балчик Белокаменния град.
Балчик има древна история. Наследник е на тракийското селище Круни.


През V в пр.н.е по тези места се заселват гърци. Плодородната земя била засадена с лозя, от които правели великолепно вино. Нарекли града в чест на бог Дионисий – Дионисиполис. Градът станал богат и важен търговски център, с което привличал нашествениците.
Прабългарското име на Балчик е било Карвуна.

Според една от хипотезите съвременното име на града идва от куманската дума “баликчик“ – градче. Според друга името идва от феодалния владетел на Доброджа – Балик. Или от турската дума “балчук“, което означава калища. След всеки дъжд от варовиковите скали се стичат бели кални потоци.

Каквато и да е истината за произхода на името на Балчик, неоспорим факт е, че това е един от най-красивите български черноморски курорти.






Балчик привлича туристите с живописното си крайбрежие. В удобния му залив се намира третото по големина яхтено пристанище на нашето черноморие.
Неповторима е архитектурата на Балчик. Разположен терасоведно над морето градът напомня донякъде на Търново. Красивите му къщи сякаш са накацали една върху друга и от където и да погледнеш, надолу виждаш морето.

Лабиринта от малките улички  на стария град с каменните стълбища и чешми очарова с романтиката и красотата си.
Не случайно наричат Балчик град на влюбените.

Ако търсите романтично, красиво кътче за лятната си ваканция, Балчик е вашето място.

Можете да отседните в някое от множеството кокетни семейни хотелчета на приемлива цена или да си наемете квартира в някоя старинна къща, за да е пълна романтиката.
В Балчик освен плажа, многото слънце и морето определено има какво друго да видите.

Тук се намира най-голямата ботаническа градина на Балканите и втората по големина в света.

 Началото е поставено през 1955г от академик Даки Йорданов. Учените ботаници избират мястото заради благоприятния климат. Ботаническата градина е разположена на площ от 65 дка.
Ако сте любител на флората тук ще намерите богатата колекция от над 2 500 растителни вида.
Прекрачвайки портите на ботаническата градина ще попаднете в истински тропичаски оазис. Още на входа ще ви посрещне алея с прекрасно аранжирани едногодишни растения.
Можете да видите над 120 вида бамбук, алпйска флора, 200 вида кактуси.
Ще видите гигантски кактуси, растящи на открито, както и 33 вида палми, каучуково дърво, бонбонено дърво, моливно дърво и метасеквоя.



Любопитен факт е, че метасеквоята се е смятала за изчезнала от земята допреди да я открие по време на една научна експедиция в Китай академик Николай Стоянов.





В розариума ще се насладите на аромата на 34 вида хибридни рози.

Можете да видите колекция от водни лилии, морски растения и др.

Ботаническата градина е красива през всички сезони.

През пролетта цъфтят лалетата, а през юни и юли магнолията. Особено красиво е когато цъфти т.нар цвете "Пожар" (пламък) Тогава сякяш огнено-червен килим е застлал алеите.

 Ботаническата градина всъщност е развита в парка на двореца на румънската кралица Мария.

През 1913г по силата на ньойския мирен договор южна Добруджа е дадена на Румъния.


По време на едно от пътуванията си румънската кралица Мария вижда прекрасно кътче, скътано между белите скали и морето и се влюбва в тази частица от рая. Вековните дъбови дървета, песента на птиците, румоленето на поточетата, дори заглъхналите воденици пленили сърцето на кралицата и тя избрала мястото за своя лятна резиденция. По нейно нареждане бил построен двореца наречен "Тенха юва" - "Тихото гнездо"- летния блян на кралицата.

 Двореца се намира на самия морски бряг.

Много румънски аристократи построили вили в околностите на Балчик. Прекарали и електричество и Балчик се превърнал в курортан град.



Ако до сега не сте били в Балчик непременно посетете това райско кътче. Разходката из дворцовия комплекс и ботаническата градина са едно незабравимо преживяване.

 Ще можете да разгледате и постройките на двореца. В някои от вилите на двореца може да се нощува.
 В Балчик има художествена галерия със 70 годишна история. В залите и е разположена постоянна експозиция включваща творби от собствения фонд на галерията – живопис, скулптура и графика, отразяващи развитието на българското изобразително изкуство от началото на ХХ в. до наши дни.
Ако сте ценител на изобразителното изкуство можете да се насладите на платната на големите български художници: Вл. Димитров – Майстора, Ц. Лавренов, В. Бараков, Б. Обрешков, Хр. Каварналиев, Д. Узунов.

Ако сте любител на културния туризъм може да посетите историческия музей на Балчик. В неговата колекция са събрани интересни находки от преди няколко века.
В Балчик има и етнографски и възрожденски комплекс, взаимно училище, три църкви и една джамия, които също представляват интерес за туристите.
В центъра на Балчик археолозите откриха наскоро храм на богинята майка Кибела.
До сега са намерени 8 уникални статуи на богинята майка от бял мрамор и 18 мраморни плочи с напълно запазени старогръцки надписи.

Съвременния Балчик е един уникален курорт съчетал в себе си древна история, старинна архитектура, красота, романтика и едновременно с това комфорт и удобство, както и отлични условия за водни спортове, ветроходство и голф.
Градът разполага с яхтено пристанище:

В околностите на Балчик има голф комплекс:

В близост до Балчик (на 4 км) се намира курортната зона - Тузлата.
Известна е като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермичен) курортен център.

Лечебната кал на Тузлата се черпи от два лимана. Използва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат.


В курорта има кало-балнеолечебница, в която се провеждат калолечебни процедури.

Съществува и специализиран детски санаториум с дългогодишни богати традиции (за лечение на деца до 14 г.), който функционира целогодишно.
Балчик разполага с 3 плажа
Централен плаж
Охраняем е. Има чадъри и шезлонги.
Комплекс “Нов плаж“
Освен чадъри и шезлонги, тук можете да ползвате басейн и водна парзалка.
В околностите на Балчик се намират плажовете:
Бялата лагуна:

Намира се на 9 км северно от Балчик. Това е ваканционно селище с хотели и апартаменти. Има и плаж.
В близост до Балчик са курортите Албена, Кранево, Русалка, Каварна.
Има редовна автобусна линия до Варна.
Ако все още не сте избрали място за вашата лятна ваканция, посетете Балчик, най-красивия и романтичен курорт на северното ни черноморие.













Последователи